Op 8 april 2014 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie de Europese Dataretentierichtlijn ongeldig verklaard omdat deze volgens het Hof in strijd is met de grondrechten en meer in het bijzonder het recht op privacy. Aangezien onze nationale Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens, die telecomaanbieders verplicht om gegevens- en internetgedrag van klanten op te slaan, een verplichting is die voortkomt uit deze Europese regelgeving, moet Nederland ook iets met dit gegeven. Oostenrijk heeft bijvoorbeeld in juni van dit jaar de bewaarplicht geschrapt.

De Minister van Veiligheid en Justitie, de heer Opstelten, die gaat over de bewaarplicht in Nederland, is met de Raad van State van mening dat de bewaarplicht strijdig is met het handvest van de grondrechten maar heeft, anders dan de Raad van State, tot op heden de bewaarplicht niet willen opschorten.

Op 18 november is de Minister van Veiligheid en Justitie met een nieuw Wetsvoorstel Dataretentie gekomen. Volgens het Nederlands kabinet mag de bewaarplicht blijven bestaan, maar moeten een aantal regels worden aangescherpt. De belangrijkste wijzigingen zijn dat het raadplegen van de gegevens voortaan enkel mag na toestemming van de rechter-commissaris, wat nu nog niet zo is en dat de toegang tot de gegevens wordt beperkt. Alleen wanneer sprake is van verdenking van een ernstig misdrijf waar ten minste 8 jaar gevangenisstraf op staat, mogen gegevens tot 12 maanden terug worden ingezien. Bij de ernstige misdrijven waar 4-8 jaar gevangenisstraf op staat mag dat nog maar tot 6 maanden terug. Wat opvalt is dat de bewaartermijnen van respectievelijk 12 maanden voor telecomgegevens en 6 maanden voor internetgegevens onveranderd zijn gebleven.

Middels een Internetconsultatie wordt iedereen uitgenodigd om te reageren op het ontwerp wetsvoorstel. Doelgroepen die door de regeling worden geraakt zijn aanbieders van telecommunicatiediensten, opsporingsdiensten, de rechterlijke macht en burgers. Iedereen dus.

De internetconsultatie is geopend op 18 november 2014 en sluit op 31 december 2014. Na afloop van de consultatieperiode worden alle reacties bekeken en wordt eventueel het Wetsvoorstel aangepast.

U kunt zelf eventueel reageren op een consultatie, indien gewenst kan Bureau 42 u hierbij ook helpen. Reageren op een internetconsultatie is een relatief eenvoudige manier om uw mening te geven over een wetsvoorstel in het belang van uw organisatie en om suggesties te doen om de kwaliteit en uitvoerbaarheid van een wetsvoorstel te verbeteren.